Resepi Biskut Almond London
Jom cuba resepi biskut almond London yang telah dikongsikan oleh Puan Fazliza di Facebook. Resepi yang pn Fazliza share ni agak mudah dan bahan pun tak rumit.
Kredit to Pn Fazliza
Resepi Biskut Almond London
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
Bahan A
1 cwn buttercup
3/4 cwn gula aising
1 biji kuning telur
1sudu kecil esen vanila
1 cwn buttercup
3/4 cwn gula aising
1 biji kuning telur
1sudu kecil esen vanila
Bahan B
2 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu besar serbuk badam
2 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu besar serbuk badam
Bahan C
2 cwn coklat masakan (guna kaedah double boiler)
2 cwn coklat masakan (guna kaedah double boiler)
*Kacang badam panaskan dulu dlm oven 150c selama 15mnit
Cara-cara:
1. Gaul bahan A sampai sebati guna senduk kayu sahaja. Tak perlu pukul lama.
2. Kemudian masukkan bahan B sikit-sikit sambil uli. Kalau lembek boleh tambah tepung, dan kalau keras boleh letak sedikit butter. Uli jgn lama smpai doh tak melekat kat tangan.
3. Gentel-gentel masukkan 1biji kacang badam.
4. Bakar suhu 170c selama 25minit.
5. Tunggu biskut sejuk dulu sebelum dicelup dalam coklat. Selepas celup, sejukkan coklat bagi keras sedikit dan masukkan ke dalam balang.
![]() |
| Resepi Biskut Almond London |

No comments:
Post a Comment